reede, 4. märts 2016

Kondiitri tehnoloogia praktika- Küpsis Kevadlill

Küpsis Kevadlill
Kogus: 1 kg
Võibiskviittaigen

Kirjeldus:
Võibiskviittaignast lilleõie kujulised ja keskel pumati täpiga küpsised.

Analüüs:
Kevadlille põhitooraineteks on nisujahu, suhkur, margariin, vesi ja muna.
Küpsise valmistamisel vahustan suhkru ja margariini vähemalt 20 min valgeks vahuks. Kui on piisavalt vahune taigen, siis lisan 5 min tagant muna. Eelnevalt on muna segatud veega ühtlaseks. Lõpuks lisan jahu käsitsi segusse. Taigna vahustamine peaks kokku toimuma vähemalt 40 min.
NB! Lisades jahu, ei tohi palju segada, vastasel juhul hakkab taigen venima, seda juhtus ka kooli praktikumis. See on tooraine kulu, kuid probleemi saab lahendada, valmistades Aleksandrikoogi. Venima hakanud taigna rullin lahti ahjuplaadile, teen taignasse kahvliga augud ning küpsetan Aleksandrikoogile põhjad.

Küpsisele pritsin pumati. Praktikumis kasutasime külma pumati meetodit, kuid eksamil tuleb valmistada kuumal meetodil valmistatud pumat ehk pumati kuumutan kuni 45 kraadini.
Küpsised pritsin nr 12 tüllega kuni 3 cm läbimõõduga küpsised.
Oluline on silmas pidada, et kui küpsist pritsin, siis pean seda tegema ülevalt alla liigutusega ehk küpsise lõpetan vastu plaati vajutades, et keskosa oleks lohuga.
Valmis küpsise tunnused on pruunikad sakid ja üleni kollakas küpsis.
Küpsetusaeg on 7-8 min, temp. 200-205 kraadi.

Esimest korda praktikumis valmistatud küpsised ei õnnestunud, kuna taignat sai segatud vähe ja munakollane lisatud liiga vara. Järeldus sellest, et vahustada tuleks tavalisest kauem.
Postituse pilt on illustratiivne ning sellel esineb ka üks viga. Nimelt on pumat olnud liiga vedel ja seda ei ole saadud õigesti pritsida. Pumat peab olema õige paksusega ning tuleks pritsida küpsise keskele ning "Sultani mütsi" kujuga, mitte ringiliselt või muud moodi.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar